نخستین رسانه کاربرمحور و سئومحور در ایران

کد مطلب: 509681

شنبه 6 اردیبهشت 1404 10:20

آینده امنیت دریایی و هوش مصنوعی

هوش مصنوعی در حال تغییر عملیات دریایی هند و اقیانوسیه است

به گزارش گروه صنعت و تجارت _پایگاه اطلاع رسانی دریا و نفت، دراین شرایط و با گسترش استفاده کشورها از ابزارهای هوش مصنوعی در صنعت دریایی، بدون قوانین واضح، هنجارها و مکانیسم‌های مشترک برای کاهش خطر، هوش مصنوعی می‌تواند به عنوان یک نیروی بی‌ثبات‌کننده عمل کند، به‌ویژه در آب‌های مورد مناقشه که تنش‌ها در حال حاضر بالاست.

در هند و اقیانوس آرام، کشورهای بزرگتر از هوش مصنوعی برای نظارت و پاسخ به تهدیدات استفاده می کنند. اما ماهیت نامشخص تصمیمات هوش مصنوعی خطر تشدید در فضاهای مورد بحث را به همراه دارد.

بعلاوه، کشورهای کوچکتر بدون ظرفیت تکنولوژیکی در معرض خطر باقی ماندن هستند. علاوه بر این، فقدان دستورالعمل‌های قانونی واضح به این معنی است که توافقی در مورد استفاده مسئولانه وجود ندارد و خطر تشدید بیشتر را در پی دارد.

شرکای هند و اقیانوسیه باید برای توسعه استانداردهای استفاده از هوش مصنوعی در عملیات دریایی برای جلوگیری از تشدید تنش و درگیری در منطقه با یکدیگر همکاری کنند.

در سطح عملیاتی، هوش مصنوعی پیشرفت های قابل توجهی را در توانایی نظارت، ردیابی و تفسیر فعالیت ها در سراسر فضاهای اقیانوسی ارائه می دهد.

سیستم‌های مجهز به هوش مصنوعی می‌توانند به سرعت تصاویر ماهواره‌ای، داده‌های سونار و سیگنال‌های سیستم شناسایی خودکار را برای شناسایی استقرار نیروی دریایی، کشتی‌هایی که به طور مخفیانه در فعالیت‌های غیرقانونی درگیر هستند یا کشتی‌های غیرنظامی که برای فریب استراتژیک استفاده می‌شوند، تجزیه و تحلیل کنند.

این قابلیت ها می تواند اجرای قانون دریایی، مقابله با ماهیگیری غیرقانونی، قاچاق یا اجبار در منطقه خاکستری را تقویت کند. آن‌ها همچنین می‌توانند از پایش بلادرنگ نقاط خفه‌کننده استراتژیک مانند تنگه مالاکا، تنگه تایوان یا دریای چین جنوبی پشتیبانی کنند.

چین متعهد به ادغام هوش مصنوعی در استراتژی دریایی خود است. نیروی دریایی و گارد ساحلی آن از هوش مصنوعی برای بهبود عملیات شناورهای سطحی و زیرآبی بدون سرنشین، نظارت خودکار دریایی در سراسر آب های مورد مناقشه و پشتیبانی از همجوشی سریع داده ها در مراکز فرماندهی دریایی مشترک استفاده می کنند.

استفاده پکن از هوش مصنوعی برای ترکیب داده‌های ماهواره‌ای و اقیانوس‌شناسی به آن اجازه می‌دهد تا دشمنان را زیر نظر بگیرد و ادعاهای دریایی را با اطمینان و پشتکار بیشتری مطرح کند. این نگرانی نیروی دریایی منطقه را در مورد توانایی چین برای تسلط بر چرخه تصمیم گیری در آب های مورد مناقشه افزایش می دهد.

ایالات متحده، استرالیا، ژاپن، کره جنوبی و هند با ابتکارات مبتنی بر هوش مصنوعی خود پاسخ می‌دهند. پروژه Overmatch نیروی دریایی ایالات متحده و پروژه پهپاد زیردریایی Ghost Shark استرالیا نمونه هایی از تلاش ها برای ادغام هوش مصنوعی در عملیات دریایی توزیع شده، پلت فرم های مستقل و ابزارهای پشتیبانی تصمیم هستند.

فن‌آوری ازدحام مبتنی بر هوش مصنوعی، سیستم‌های زیردریایی خودمختار مشارکتی و طبقه‌بندی هدف بلادرنگ احتمالاً در موقعیت‌های نیروهای متفقین در سراسر اقیانوس هند و اقیانوس آرام قرار خواهند گرفت. به‌علاوه، از مراکز مبتنی بر هوش مصنوعی برای ترکیب داده‌ها، مانند مرکز همجوشی اطلاعات هند-منطقه اقیانوس هند، برای هماهنگ کردن پاسخ‌های چندملیتی به تهدیدات دریایی در زمان واقعی استفاده می‌شود.

با این حال، این پیشرفت های تکنولوژیکی بدون خطر نیستند. ادغام هوش مصنوعی در سیستم های دریایی امکان تشدید را از طریق اتوماسیون و محاسبه اشتباه افزایش می دهد.

در مناطق مورد مناقشه، مانند دریای چین جنوبی، نیروهای دریایی و شبه‌نظامی از چندین کشور در حال حاضر در نزدیکی عمل می‌کنند. کشتی‌های مستقل یا الگوریتم‌های پشتیبانی تصمیم در چنین مکان‌هایی می‌توانند به اشتباه تعبیر کنند یا حوادث را به دلیل تشخیص الگوی ناقص، سوگیری در مجموعه داده‌ها یا پارامترهای عملیاتی بیش از حد تهاجمی تشدید کنند.

فقدان شفافیت در فرآیندهای تصمیم‌گیری سیستم‌های هوش مصنوعی - به‌ویژه آن‌هایی که مبتنی بر یادگیری عمیق هستند - ممکن است تلاش‌ها برای نسبت دادن به اقدامات، واگذاری مسئولیت یا کاهش تنش‌ها پس از شروع رویارویی را پیچیده کند.

قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای باید توسعه مجموعه ای از اقدامات اعتمادسازی دریایی متمرکز بر هوش مصنوعی را در نظر بگیرند.

تکثیر هوش مصنوعی در حوزه دریایی چالش هایی را برای کشورهای کوچکتر با ظرفیت تکنولوژیک محدود ایجاد می کند. کشورهای آسیای جنوب شرقی مانند اندونزی، فیلیپین و ویتنام ممکن است خود را در مضیقه قرار دهند زیرا قدرت‌های بزرگتر دارایی‌های دریایی تقویت‌شده با هوش مصنوعی را مستقر می‌کنند که می‌توانند بر نظارت، اختلال در ارتباطات یا نیروی پروژه با پرسنل کمتر و زمان واکنش سریع‌تر مسلط شوند.

بدون چارچوب‌های منطقه‌ای برای تضمین شفافیت، قابلیت همکاری یا هنجارهای رفتار، هند و اقیانوسیه می‌تواند به یک محیط امنیتی چندسطحی تبدیل شود که در آن نابرابری تکنولوژیکی عدم تقارن استراتژیک را تشدید می‌کند.

علاوه بر این، فقدان مقررات بین المللی در مورد استفاده از هوش مصنوعی در سیستم های دریایی خلاء قانونی خطرناکی ایجاد می کند.

پرسش‌های کلیدی بی‌پاسخ باقی می‌مانند: چه چیزی کنترل انسانی بر سیستم‌های دریایی مجهز به هوش مصنوعی را تشکیل می‌دهد؟ چگونه باید پاسخگویی برای حوادث مربوط به کشتی های خودمختار تعیین شود؟ آیا قوانین موجود در مورد استفاده از زور در دریا می تواند با محیط های تقویت شده با هوش مصنوعی سازگار شود؟

بدون پاسخ‌های هماهنگ، دولت‌ها ممکن است استراتژی‌های ملی را دنبال کنند که سرعت و مزیت را بر ایمنی و ثبات ترجیح می‌دهند.

برای کاهش این خطرات، قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای باید توسعه مجموعه ای از اقدامات اعتمادسازی دریایی متمرکز بر هوش مصنوعی را در نظر بگیرند. این موارد می‌تواند شامل اطلاع‌رسانی پیش از استقرار کشتی‌های خودمختار، تمرین‌های مشترک تست استرس هوش مصنوعی برای ارزیابی قابلیت اطمینان و رفتار سیستم‌های بدون سرنشین در آب‌های مشترک و توافق‌های منطقه‌ای در مورد حداقل سطوح نظارت انسانی باشد.

انجمن های چندجانبه، از جمله نشست وزیران دفاع آسه آن، انجمن حاشیه اقیانوس هند، و حتی گروه های غیررسمی مانند Quad، می توانند به عنوان بستری برای این بحث ها عمل کنند.

آینده امنیت دریایی در اقیانوس هند و اقیانوس آرام نه تنها بر اساس اندازه ناوگان دریایی یا دسترسی ناوگان ها، بلکه به طور فزاینده ای با منطق و محدودیت های الگوریتم های هدایت کننده آنها شکل خواهد گرفت.

مقاله با مجوز از سایت تحلیل و تفسیر موسسه سیاست استراتژیک استرالیا The Strategist تجدید چاپ شده است